Головна » Статті » Матеріали » Наші проекти (преса)

АРХІЄПИСКОП ХЕРСОНСЬКИЙ І ТАВРІЙСЬКИЙ ІОАНН:МІСЦЕ, ДЕ СТОЯВ ХРАМ - СВЯТЕ
(ХЕРСОН МАРКЕТ ПЛЮС №18 (172) 30.04.2009 р.)

Навколо скульптури Пресвятої Богородиці (яку споруджують у сквері поблизу Центрального загсу) останній місяць кипіла не лише робота, але й пристрасті. Ми продовжуємо відстежувати ситуацію, оскільки багато наших читачів підтримують ідею облаштування скверу у тому вигляді, як це запропонував жіночий клуб "Ініціатива". А як ставиться до скульптури Церква, чи немає тут порушення церковних канонів? Про це, і не лише про це  - інтерв'ю з архієпископом Херсонським і Таврійським Іоанном.

- Владика Іоанн, навколо скульптури Пресвятої Богородиці, яку споруджують у центрі Херсона, багато суперечок. Як Церква ставиться до того, що на місці зруйнованого у радянські часи храму, з'явиться ця скульптура?

- Взагалі місце, де стояв храм, є місце святе. І коли ми там, де він був, відбудовуємо церкву або каплицю (якщо немає можливості спорудити храм), встановлюємо будь-який пам'ятний знак - чи то хрест, чи то скульптуру, чи то навіть просто камінь з надписом, що тут колись стояв храм, що тут молилися люди, це дуже добре. Все - таки ми повинні з благоволінням ставитися до того місця, де колись возносилася молитва, де приносилася безкровна жертва, служилася божественна літургія. А на тому місці, де був колись храм, не можна будувати торгівельний центр, як на жаль,часто буває.

- Саме тому Ви підтримали ідею створення скульптури?

- Звичайно. А що стосується суперечок навколо спорудження скульптури... Я не хочу нікого образити. Думаю, що коли робиться будь-яка добра справа (чи то в особистому житті людини, чи то в суспільстві), завжди є якісь негаразди. Це свого роду випробування. Випробування нашої віри, нашої твердості в тому, що ми почали робити. Ми робимо святе діло - увіковічування місця, де стояв колись Божий Храм. Нам треба перетерпіти все, ми стоїмо на правильній дорозі. Коли справу буде закінчено, скульптура буде встановлена і освячена, то, я думаю, всі заспокояться, і серця супротивників, яких небагато, пом'якшаться.

- Чи брали Ви участь в обговоренні того, якою має бути скульптура, чи для православ'я характерні такі зображення взагалі?

- До мене звернувся жіночий клуб "Ініціатива" з пропозицією підтримати ідею  увіковічення місця, де стояв  колись Покровський храм, скульптурою Божої Маткрі. Було запропоновано декілька варіантів, з яких ми вибрали один - Покрови Божої Матері. Із скульптором я мав розмову, ми дивилися за тим, щоб робота була виконана за православними канонами. Подібні скульптури встановлені у різних святих місцях, у святих монастирях наших - і України, і Росії. Наприклад, біля входу в Святогорську Успенську лавру, яка знаходиться на Донеччині, є зображення скульптури Божої Матері, яка називається Ігуменя Гори Афонської. У Миколаєві на центральній площі встановлена скульптура Святителя чудотворця Миколая - покровителя міста. У Святогорському Зимненському монастирі на Волині встановлена скульптура Святого Рівноапостольного князя Володимира - хрестителя нашої Русі. У Харкові, Одесі є подібні скульптури, і таких прикладів можна привести багато. Звичайно, вони витримані в певних канонах православної церкви.

- Зараз багато говорять про кризу. Як Церква у цій ситуації підтримує віруючих? Чи звертаються вони до Вас?

- Звертаються. Хоча криза - це не так страшно,  як нам магаються подати. Я скажу так: все в світі відбувається  по промислу Божому. Люди відвертаються від Бога, від Церкви, люди забувають про Бога. І Господь час від часу посилає нам якісь обставини, щоб ми прийшли в себе, подивилися на те, що ми робимо, як живемо. І ось ця світова криза - це звернення до наших сердець, щоб ми трохи отямилися, думали, що ми робимо, як живемо. Щоб могли щось передивитися, щось змінити в своєму житті. Якщо людина повертається обличчям до Бога, і до його Святої Церкви, то Господь ніколи не відвернеться від людей.  Все це залежить від нас. Тому якщо Бог послав нам таке випробування, ми повинні, в першу чергу, подумати: чому так. Якщо хочемо, щоб щось змінилося, повинні змінити в першу чергу себе.

ІРИНА ФЕШ
Категорія: Наші проекти (преса) | Додав: Admin (30.04.2009)
Переглядів: 434